poniedziałek, 20 czerwca 2016

Kulinarna podróż zamknięta w pojemniku do pracy


Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Karolina i Maciej Szaciłło

Zachęcająca okładka, przepiękne zdjęcia w środku i cudownie brzmiące nazwy potraw to tylko pierwsze wrażenie, jakie robi książka Karoliny i Macieja Szaciłło, małżeństwa, które specjalizuje się w zdrowym odżywianiu. Od pierwszych stron para dzieli się swoją wiedzą i filozofią przygotowania potraw: opisują, co będzie nam potrzebne - zarówno do przyprawiania potraw (opis zawiera nie tylko charakterystykę danej przyprawy czy zioła a też to, gdzie można ją kupić oraz na co zwracać uwagę by nie przepłacać) jak i naczynia, w jakich można potrawy przygotować a następnie zapakować do pracy oraz opis zamienników produktów, które nie są zdrowe (mąka pszenna, cukier biały).

Książka jest podzielona na menu wiosenno-letnie i jesienno-zimowe oraz lunche a w nich każdy dzień jest jak podróż do innego kraju: dzień włoski, dzień francuski, dzień indyjski itd. Każda podróż jest opatrzona opisem doznań kulinarnych autora: Karoliny lub Macieja. Przepisy zazwyczaj nie są dokładnie takie, jakie bywają w danym kraju - autorzy przyznają się do zmian, jakie wprowadzili w nich na potrzeby polskich odbiorców - np Tagine ze szpinaku i koperku w dniu egipskim to zazwyczaj duszone warzywa w sosie pomidorowym z dodatkami zapiekany w ceramicznym naczyniu. W przepisie Szaciłłów został pominięty ten etap, a dodany został szpinak z koperkiem.

Każdy dzień opatrzony jest komentarzem dietetyczki, która zwraca uwagę na to, jakie są plusy danego dania. Dzięki temu dowiadujemy się, które dania zaopatrzą nas np w żelazo czy białko. Dodatkowo - przy każdym daniu jest krótka informacja jak zapakować je do pracy. Niekiedy podana jest instrukcja, co przygotować na następny dzień w przypadku trochę bardziej pracochłonnych dań.

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym od razu nie wypróbowała któregoś przepisu. Mój wybór padł na dzień grecki, kolacja: grecka zapiekanka ze świeżymi ziołami. Przepis jest opisany jako łatwy, dla dwóch lub trzech osób i przygotowuje się go w 15 min plus pieczenie 50min. Są to bardzo dokładne wartości i mogę potwierdzić ich prawdziwość. Spis potrzebnych produktów, jak i opis przygotowania jest dokładny, prosty. Danie jest przepyszne i warte powtórzenia. Zapach kojarzący się z Grecją cudownie rozchodził się po moim domu, gdy wyjęłam zapiekankę z pieca.

Książkę "Jedz i pracuj..." serdecznie polecam osobom, które lubią eksperymentować w kuchni i szukają inspiracji. Również polecam je tym, którzy mają dość przynoszenia do pracy kanapek, a chciałyby się zdrowo odżywiać przy czym nie wydawać majątku na jedzenie na mieście. Osobiście - będę do niej nie raz wracać.

Egzemplarz recenzencki zawdzięczam Księgarni TaniaKsiążka.pl
Książkę można kupić tutaj



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za komentarz,
proszę, zostaw swoje imię lub nick, bym, wiedziała komu podziękować :)